Sunday, October 16, 2011

Cara memilih Gym yang sesuai untuk Lelaki Malaysia

Ketika ini ramai dari lelaki rakyat Malaysia sudah mulai pandai menjaga bentuk badan.

Oleh itu ada yang memilih untuk membuat latihan di gym ataupun hanya berjoging. Memilih gym kadang kala menjadi agak sukar kepada sesetengah orang.

Pernahkah anda jumpa seseorang yang sangat cerewet?

Ada saja yang tak kena dengan gym yang dimasukinya. Sama ada, dari segi peralatan, persekitaran, kebersihan dan sebagainya.

Bagaimana memilih gym yang sesuai?

1. Lokasi
Carilah gym yang berdekatan dengan anda. Sama ada berdekatan dengan rumah atau berdekatan dengan pejabat. Walaupun terdapat gym lain yang begitu menawan hati pada jarak 1 jam perjalanan, percayalah, anda hanya bersemangat pada bulan-bulan pertama sahaja.

2. Kawasan Letak Kenderaan
Perkara pertama saya suka tekankan, lebih-lebih lagi yang memandu kereta, pastikan gym tersebut ada tempat letak kenderaan yang mudah. Saya pernah ke satu gym, pusing 10 kali kawasan tersebut pun belum jumpa tempat letak kenderaan. Akhirnya masuk gym dengan mood panas, bukan mood latihan.

3. Bayaran
Periksa bayarannya, adakah terlalu mahal atau terlalu murah, sesuai dengan kemampuan kita. Janganlah menghabiskan 30 peratus daripada gaji untuk bayar yuran gym dan akhirnya makan mee segera sahaja setiap hari.

4. Masa Operasi
Pastikan masa operasi gym kena dengan masa anda.

5. Peralatan
Pastikan peralatan sesuai dengan sasaran anda. Jika ingin menjadi ahli bina badan janganlah pilih gym dengan dumbbell terberat hanya 15 lbs.

6. Kebersihan
Sanggupkah anda berlatih di gym dengan tandas yang teruk, berbau? Sanggupkah anda berlatih di gym dengan bau ikan? Saya pernah berlatih di gym dengan lebih 10 akuarium. Rasanya dulu, tuan kedai itu nak buka kedai ikan tetapi tersilap beli mesin.

7. Persekitaran
Pastikan persekitaran sesuai dengan anda. Bayangkan anda seorang berusia 20 tahun manakala yang lain 60 tahun. Kalau boleh bergaul tidak mengapa, tetapi jika anda jenis yang tidak tahu bergaul, masak dibuatnya. Kemesraan antara ahli gym serta staf juga memainkan peranan.

8. Jurulatih
Paling penting, pastikan ada jurulatih bertauliah. Bukan masuk gym sahaja dah suruh ambil steroid.

oleh itu ingin saya tekankan pilihlah gym yang berdekatan dengan tempat anda dan yang tidak mengambil masa perjalanan untuk ke sana..dan pastikan persekitan gym tersebut membuatkan anda merasa selesa.

0 comments:

Post a Comment